top of page
טל פלג דיאטנית קלינית

5 כללים לשקילה אמינה יותר שתעזור לך להימנע ממסקנה לא נכונה לגבי תהליך ההרזיה שלך


את התיאורים הבאים אני שומעת לפחות פעמיים בכל יום, אם אחד מהם נשמע לך מוכר , אני ממליצה לך לקרוא את הפוסט הזה בעיון:

אם את מנסה לרזות ועולה על המשקל כל בוקר וכל פעם רואה מספר אחר... פעם עליה של 300 גרם ופעם ירידה של 400 גרם ולא מצליחה להבין מתנודות המשקל האם את מרזה או משמינה ...בסופו של דבר מפסיקה לשמור כי את חושבת שאין התקדמות.

או אם את מרגישה מתוסכלת מכך שאין התאמה בין המאמץ שלך בדיאטה ובין המספר שמראה המשקל ...מה פתאום עליה של 200 גרם ...?? ואת מפסיקה את התהליך בגלל זה.

או אם את עושה דיאטה מאוזנת ובריאה , מתעמלת ושותה הרבה מים כמה שניתן אבל כשאת עולה על המשקל אין שום תזוזה והמסקנה שלך היא ששוב תהליך ההרזיה שלך לא מוצלח ואת מפסיקה לשמור על הכללים ומפה כבר ברור לך שהרזיה לא תהיה.

בקיצור... אם שוב הפסקת את תהליך הירידה במשקל אחרי זמן קצר ובלי תוצאות של ממש רק בגלל שהמשקל היה לא החלטי במספרים שהראה אני מציעה לך להתעמק בכללים הבאים שיעזרו לך להימנע מכך:

אז לפני שאפרט מהם 5 העקרונות החשובים שיעזרו לך להישקל ברוגע ולהבין טוב יותר את התנהגות המשקל כדי שתוכלי להסיק מסקנה נכונה ומעודדת אני רוצה להסביר כמה עובדות:

קודם כל, השאלה הראשונה היא " להישקל או לא להישקל" ? לא לכולם זה מתאים. יש לקחת בחשבון את הרגשות הקשורות בשקילה, אם שקילה עושה לך רע, מכניסה אותך לחרדה ולפחד, גורמת לך להרגיש בושה, דיכאון וחוסר הערכה עצמית, אז אל תישקלי !שקילה היא לא מדד יחיד ואפשר בהחלט לוותר עליה ולהישען על תחושה כללית ומידת הבגדים. אם את בקטגוריה הזו, אל תישקלי כלל .

מצד שני, אם החלטת ששקילה כן מתאימה לתהליך ההרזיה שלך, חשוב שתדעי שהמשקל הוא פרמטר בעייתי ומתעתע, הוא איננו מדויק (במיוחד אצל נשים) והוא מושפע מכל מיני מצבים גופניים נוספים כמו כמות הנוזלים בגופך , מצב הורמונאלי (לפני מחזור יש נפיחות משמעותית וכך גם בזמן ביוץ), תדירות יציאות ( עצירות גורמת למשקל להיות גבוה יותר מהצפוי) ועוד. המשקל לא מייצג בצורה מדויקת את תנודות השומן בגוף ויש לקחת אותו בעירבון מוגבל מאוד.

אז מהם 5 העקרונות החשובים לשקילה אמינה (יחסית) שתעזור לך להבין טוב יותר את תהליך הירידה במשקל ולהסיק מסקנה מעודדת ?

1. מכשיר השקילה - הישקלי תמיד באותו המשקל וכדאי שיהיה מכשיר אמין - בין משקלים תמיד יהיה הבדל קטן וזה עשוי לבלבל אותך. החליטי איפה נוח לך להישקל ... בבית ? בחדר הכושר ? אצל הדיאטנית ? העיקר שיהיה באותו מכשיר שאת יודעת שהוא תקין ואמין. אל תעלי על כל משקל שאת רואה, הוא עשוי להיות שונה מהמשקל הרגיל שלך ומפה את כבר יודעת מה עשוי לקרות.

2. תדירות השקילה - הישקלי פעם עד פעמיים בשבוע , ימים לא צמודים ולא יותר מזה - מחקרים מצביעים על כך שכשליש מהעושים דיאטה לירידה במשקל נשקלים כל יום ושליש נוסף פעם בשבוע. השליש השלישי נשקל בתדירות שהיא לא כזו ולא כזו ויש רבים שמעדיפים לא להישקל כלל וזה בסדר גמור. חשוב שתזכרי שאין טעם להישקל כל יום מכיוון והתנודות הנראות על המשקל עשויות לבלבל אותך ואף לגרום לך לחשוב שהדיאטה לא מתקדמת מכיוון ורוב התנודות במשקל מיום ליום הם שינויי נוזלים ומלח המשפיעים רבות על השקילה. דיאטניות רבות ממליצות להישקל פעם בשבוע ואף פעם בשבועיים מכיוון ושינויים בכמות השומן בגוף אינו בא לידי ביטוי במשקל מיד . יחד עם זאת, קיימים מחקרים המראים ששקילה בתדירות גבוהה יותר מפעם בשבוע עוזרת למחויבות גדולה יותר לתהליך הירידה במשקל ולשמירה טובה יותר בהמשך על משקל יציב.

הגישה שלי היא להישקל פעם עד פעמיים בשבוע. אם בחרת בפעמיים אז ימים לא צמודים ( שני / חמישי לדוגמא ) ולנהל רישום של המשקל . אם את נשקלת פעם בשבוע בתוכנית ההרזיה בה את מנויה ביום ושעה קבועים את יכולה להוסיף עוד שקילה אחת במכשיר נוסף ולרשום את המספרים כך שתדעי שההבדל בין המכשירים תורם גם הוא לסטייה מסוימת.

3. זמן השקילה ביום - העדיפי להישקל באותו זמן ביום , עדיפות לבוקר , בבגדים קלים וללא נעלים- הכי טוב להישקל על הבוקר, זהו מצב מייצג טוב יותר לפני שצברנו את כל מה שאכלנו ושתינו במהלך היום. ההבדל בין משקל בוקר לערב יכול להיות קילו ואפילו יותר וזה מכניס אי דיוק שיכול ממש לבאס אותך . יחד עם זאת , ברור שזה לא תמיד אפשרי כמו במצב בו את נשקלת רק אצל הדיאטנית ונפגשת איתה בערב, לפחות הקפידי על שעה דומה ביום ואם בלתי אפשרי גם כן, זכרי לא להשוות בין משקל בוקר לערב, זה לא אומר שרזית ולא שהשמנת.

4. המשקל אחרי המחזור מייצג יותר מאשר לפני או במהלך מחזור - יש לקחת בחשבון את התנודות ההורמונאליות של גופך - השקילה המייצגת ביותר תהיה מיד אחרי המחזור. בזמן הביוץ שמתרחש שבועיים מהיום הראשון של המחזור את שוב עשויה לראות משקל גבוה מהצפוי בגלל נפיחות ומהביוץ עד המחזור הבא הנפיחות עשויה להיות חריפה יותר. נכון, זה אומר שאצל נשים בגיל הפוריות המשקל מייצג את המצב רק חצי מהחודש ( אחרי מחזור עד ביוץ). אין מה לעשות חוץ מלזכור זאת ולא להסיק מסקנות כל פעם שהמשקל לא זז או טיפה עלה. אולי את לפני מחזור ? אולי את באמצע חודש? רשמי לך את התאריכים ביומן כדי שתוכלי להסיק מסקנות נכונות יותר. כדי להקטין נפיחות בזמנים אלו שתי הרבה מים ואל תפריזי במלח.

5. היעזרי במדדים נוספים - כפי שהסברתי קודם, שקילה לא מתאימה לכולם וזה מדד לא אמין מספיק , במיוחד אצל נשים ולכן יכול להטעות במצבים רבים . אני ממליצה לך להחליט מהם המדדים הנוספים עליהם את נשענת - אפשר לעקוב אחרי היקפים ( אפשר למדוד או להרגיש בבגדים ) , ואפשר ומומלץ לעקוב אחרי אחוזי שומן .

כתבתי את הפסוט כי אני בעיקר רוצה שלא תמהרי לקפוץ למסקנה שתהליך הירידה במשקל שלך לא עובד או שאת לא מצליחה לרזות ולפני שאת שוברת את הכלים (שוב...) חכי שנייה... וחישבי... האם ראית משקל נמוך לאחרונה ? אם כן, זה לא טעות, את יכולה לסמוך על כך שירדת גם אם יום אח"כ המשקל עלה קצת זה עשוי להיות בגלל מלח ונוזלים ולא באמת בגלל עליה בשומן ( בהנחה שאת שומרת על מה שאוכלת) .

מצד שני, אם ראית קפיצה במשקל שהפתיעה אותך לרעה הרי שלכך יכולים להיות כמה הסברים הרבה יותר שכיחים ולכן חכי רגע לפני שאת מסיקה שאכן יש פה עליה במשקל או שהדיאטה לא מצליחה.

בקיצור, לא כל קפיצה במשקל פירושה שהשמנת. לפני שאת שוב מפסיקה את תהליך ההרזיה אני מציעה לך ללכת לפי הכללים שתארתי כדי להקטין את המצבים הללו ותוכלי לחוות יותר שקילות אמינות ומעודדות.


bottom of page