סלק (Beetroot) - לא סתם ירק אלא חלק מאסטרטגיה בגיל המעבר
- טל פלג דיאטנית
- 4 ביוני
- זמן קריאה 2 דקות

סלק – בעיני הוא לא סתם "ירק" , הוא אסטרטגיה לבריאות ואטי אייגי'ינג
נשים מעל גיל 45 מבינות שיש להן לאמעט אתגרים – גופניים, רגשיים ובריאותיים ולפעמים מחפשות כל מיני שטיקים וטריקים ולפעמים מפספסות דרכים טבעיות לחזק את הגוף והנפש, כמו כוחם של המזונות הפשוטים, הלא מעובדים כמו ירקות ופירות.
אחד מהם, סגול ועמוק – הוא הסלק. והוא שווה הרבה יותר ממה שנדמה לך.
מה יש בסלק שעושה אותו לכל כך מיוחד?
הסלק עשיר בחומרים הנקראים Betalains – נוגדי חמצון חזקים שמעניקים לו את צבעו החזק, ובחומרים הנקראים Nitrates ההופכים בתהליכים ביוכימיים שונים Nitric Oxide, שהוא חומר פעיל הגורם להרחבתכלי דם, שיפור זרימת דם והורדת לחץ דם.
אבל זה רק ההתחלה. יש לו תועלות רבות נוספות.
🔹 מאט תהליכי הזדקנות ומחלות : החומרים הללו בסלק הם שומרי סף, מגנים על נזק חימצוני לתאי הגוף ומפחיתים דלקת . נזק חימצוני ודלקת הם בסיס התהליכים הגורמים לא רק להזדקנות התאים אלא גם למחלות רבות וקשות.
🔹 שומר על הלב - הסיכון למחלות לב עולה אחרי גיל המעבר, חומרי הסלק עוזרים להרחבת כלי הדם, שיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם – משפר את תפקוד הלב.
🔹 תומך בפרופיל שומנים מאוזן - יש מחקרים המצביעים על השפעה חיובית של סלק על כולסטרול – עלייה ב-HDL (ה"טוב") וירידה ב-LDL (ה"רע") – שילוב רצוי לבריאות הלב.
🔹 מחדד את התפקוד הקוגניטיבי כשזרימת הדם משתפרת, גם המוח נהנה. יותר חמצן, יותר חדות מחשבתית – במיוחד בתקופה בה ריכוז וזיכרון יכולים להיות אתגר.
🔹 סלק משפר את תפקוד מערכת העיכול ומשפר עצירות - עשיר בסיבים תזונתיים ,משפר זרימת דם למערכת העיכול ומשפר נפח צואה ולכן קשור לשיפור מצבי עצירות.
🔹 אין בו הרבה קלוריות ופחמימות כפי שחושבים, יש בו סביב 50 קלוריות ליחידה בינונית, כמות פחמימה כמו חצי פרוסת לחם .
יאללה פרקטיקה , איך אפשר להכניס סלק לתפריט?
קל, טעים ומגוון:
* צלוי עם מעט שמן זית, מלח גס וטימין
* בסלט ירקות עשיר עם גבינה 5%
* סלט סלק עם לימון , מלח ושמן זית
* לגרד סלק לכל רוטב שאתן מכינות על בסיס עגבניות - לשקשוקה / לפסטה/ לקציצות
* חלק מחביתת ירק
* קציצות - סלק יכול להיות חלק מבלילה של קציצות עוף או עדשים
* טחינה סלק - טעים אש אך הרבה שומן אז בזהירות רבה
ויש עוד מלא דרכים ....
ולסיום :
# אם יש לך מתכון קל עם סלק אשמח שתשלחי לי בפרטי ואפרסם אותו ( talpelegdiet@gmail.com)
# הסלק הוא לא קסם. אבל הוא סמל. הוא תזכורת לכך שלא חייבים תוספים יקרים או פתרונות דרמטיים. לפעמים, התמיכה הבריאותית שאנחנו מחפשות מגיעה ממקור הכי פשוט שיש – הטבע.
הנה אתגר : נסי לשלב סלק לפחות 2–3 פעמים בשבוע. ואם את ממש לא אוהבת סלק תתחילי בדרך בה הוא הכי לא בולט לך לעין ובטעם.
Comments