כשהגוף משתנה - גם הדרך צריכה להשתנות - למה תזונה לבד לא מספיקה לירידה במשקל ובשומן בטני בגיל המעבר ?
- טל פלג דיאטנית
- לפני 4 ימים
- זמן קריאה 3 דקות

השילוב בין תזונה לפסיכולוגיה: הדרך להצלחה אמיתית בירידה במשקל בגיל המעבר
נשים רבות בגיל 40–55 מרגישות שהגוף משתנה והן לא מכירות אותו – תחושת הבילבול היא גדולה וכשזה מגיע לעליה של 5-8 קילו בזמן קצר הן מנסותלחזור למה שעבד טוב פעם ומגלות שתפריט שעבד טוב בעבר או כזה שנראה מושלם על הנייר, לא עובד. הרגלים ישנים חוזרים, תחושת שליטה נעלמת, והמשקל לא מגיב כמו פעם והתוצאה היא תסכול רב.
חשוב להדגיש שזה לא בהכרח בגלל חוסר משמעת או חוסר כח רצון. זה נובע מתהליך שינוי – פיזיולוגי, רגשי וחברתי שאת עוברת בשלב זה בחייך.
המחקר העדכני בתחום מראה שכדי להצליח באמת בתהליך ירידה במשקל בגיל המעבר, נדרש הרבה יותר משינוי תזונתי. השילוב החשוב גם כדי לרדת במשקל ובשומן בטני וגם כדי לשמור על התוצאות הלאה הוא בין תזונה לפסיכולוגיה כדי שהשינוי יהיה מתוך מוטיבציה, הבנה של הסיבות בגללן את נוטה לאכול וכדי לייצר התנהגות שעוזרת לך בדרך הזו ולא מקשה עליך. לא מדובר כאן רק בשני תחומים נפרדים – אלא בגישה שלמה שמסתכלת על האישה כמכלול: גוף, נפש, והקשרים שהיא חיה בתוכם.
השינויים בגוף – ולאן הם לוקחים אותנו
בגיל המעבר חלים שינויים הורמונליים עמוקים: רמות האסטרוגן יורדות, קצב חילוף החומרים מאט, והגוף נוטה לאגור יותר שומן, במיוחד באזור הבטן. גם תחושת הרעב והשובע משתנה – רמות הגרלין (הורמון הרעב) עולות, והלפטן (הורמון השובע) יורד. כל אלה גורמים לכך שהגוף "משחק" לפי חוקים אחרים.
במקביל, חלה ירידה טבעית במסת השריר, שמובילה לירידה בהוצאה האנרגטית גם במנוחה. המשמעות: גם אם את אוכלת בדיוק אותו דבר כמו פעם – את עלולה לעלות במשקל. זה ההסבר לכך שגם אם את בדיוק באותה אכילה את עשויה לעלות 3-4 קילו רק מעצם השינויים הנ"ל, לפני שלקחנו בחשבון עליה שנובעת משינוי פסיכולוגי / זוגי / חברתי ועוד בסביבה בה מאוד קל לצרוך יותר קלוריות .
ההיבט הפסיכולוגי – כשאוכל הוא לא רק אוכל
נשים רבות בגיל המעבר מדווחות על עלייה באכילה רגשית: כאמצעי להתמודד עם לחץ, שינויים במצב הרוח, גלי חום, עייפות או תחושת ריק. פעמים רבות, התחושה היא של אובדן שליטה, של אי נוחות גופנית ורגשית – והאוכל הופך להיות מפלט.
בנוסף, השינויים הגופניים משפיעים על הדימוי העצמי. לא מעט נשים מדווחות על קושי להתלבש כמו פעם, הימנעות מפעילות גופנית בציבור, או ביקורת עצמית גבוהה. וכשדימוי הגוף יורד – כך גם המוטיבציה.
מה קורה כשמשלבים תזונה עם פסיכולוגיה?
מחקרים מראים שכאשר משלבים ייעוץ תזונתי עם כלים פסיכולוגיים כמו CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), מיינדפולנס או גישות מבוססות חמלה – שיעור ההצלחה עולה באופן משמעותי. נשים מצליחות לא רק לרדת במשקל – אלא גם לשמר את ההישגים לאורך זמן.
מדובר בשילוב שמטפל גם במה שקורה בצלחת – וגם במה שמוביל אותנו אליה.
במקום לספור קלוריות – מבינים צרכים רגשיים
במקום לתכנן תפריט – לומדים לתכנן תגובות לטריגרים שגורמים לאכילה
במקום להילחם בגוף – לומדים לעבוד איתו
אז איך זה נראה בתכל'ס?
שילוב של תזונה מותאמת לגיל המעבר – עם חלבון איכותי, סיבים תזונתיים, שומן טוב ומענה לשינויים הורמונליים – יחד עם ליווי רגשי שמבין את המורכבות: חרדה, דימוי גוף, שחיקה, תחושת עומס…
זו לא עוד דיאטה. זו לא עוד רשימת מותר/אסור. זה תהליך של חיבור מחדש לעצמך, מתוך חמלה, הבנה וכלים מותאמים למציאות החיים שלך וכמובן כל זה עם כלים תזונתיים ומסגרת של ידע ודוגמאות מעולם התזונה הפרקטית.
לסיכום:
אם את מבינה ויודעת שהתפריט לבד כבר לא מספיק – את לא לבד. הגוף שלך השתנה, וגם הדרך צריכה להשתנות. השילוב בין תזונה לפסיכולוגיה הוא לא טרנד – הוא בסיס אמיתי לשינוי עמוק שמחזיק. כי כשמבינים את הגוף, מקשיבים לנפש ומכבדים את החיים עצמם – דברים טובים מתחילים לקרות.
אני כאן כדי ללוות אותך בזה. בקליניקה או אונליין. בדרך שנכונה לך.
שלחי לי ווטסאפ 050-2495252
והצטרפי לקבוצה השקטה שלי של "גוף נפש בגיל המעבר" בה אני מעלה תכנים מעניינים בנושא - הנה לינק להצטרפות
Comentarii