top of page
טל פלג דיאטנית קלינית

איך לעבור את פסח בלי לעלות במשקל בגיל המעבר ?


אני שמחה כשמגיע פסח. אוהבת את מזג האויר ואת תחושת ההתחדשות, יש לי חשק כל שנה מחדש להעיף רהיטים ישנים, לסדר את הארון מחדש ולעשות משהו אחר. לא תמיד זה מצליח אבל הכוונה בהחלט קיימת.


אני רוצה לשתף בכמה רעיונות שעולים בפגישות שלי עם לקוחותי לקראת פסח. יש רבות שאינן מוטרדות מהחג ומצד שני לקוחות רבות חוששות מהשפעתו על תהליך ההרזיה או השמירה שלהם, במיוחד בגיל המעבר בו האתגרים משמעותיים יותר כי קשה יותר לרדת במשקל ולכן מניעה של עליה היא הרבה יותר חשובה בשלב זה בחיים.


אז איך עובדרים את פסח בקלות במהלך תהליך ירידה או שמירה על משקל במיוחד בגיל המעבר?


קודם כל - בואי נדייק רגע את המטרה, מה בדיוק המטרה שלך בפסח הזה מבחינת המשקל ?

בפסח - המטרה צריכה להיות שמירה על משקל יציב . גם אם את ממש ממש רוצה לרזות והתחלת לעבוד על זה , קחי בחשבון שהיציאה מהשגרה בפסח היא אתגר בפני עצמו ולכן בעדיפות ראשונה לשמור על יציבות וכל ירידה שתתרחש היא סוג של בונוס! גם לשמור על יציבות במשקל דורש מאמץ , תכנון וארגון.


הפרקטיקה של החיים יוצרת מצב שקשה להיות בו הכי מדוייקת בשבוע כזה וכדי למנוע תסכול ו"שבירת כלים" צריך למצוא את האיזון . חוץ מזה, מה שעומד לנגד עיני זה לא הפסח הזה דווקא, אלא הפסח הבא וזה שאחריו ואלו שיבואו אחריו. אם תשמרי הכי טוב שאת יכולה בפסח ותרדי נגיד כמה מאות גרמים, בפסח הבא את תגידי לעצמך שזה בלתי אפשרי להתנהג ככה ולא תהיה לך דוגמא או חוויה של מסוגלות לשמור סביר בפסח ללא עליה. אז לטובת החגים הבאים, גם אם את בתחילת תהליך והמוטיבציה בשמיים אפשר להרגיע לשבוע ולהנות מהחג.

אז מהן ההנחיות הכי פרקטיות לפסח ?


הגבילי מצות - אני מציעה להימנע ממצות לחלוטין ולהסתדר עם תחליפים. מצות הן דחוסות, לא משביעות וגורמות לעצירות ויש בהן הרבה פחמימות. בגיל המעבר כדאי לפזר את הפחמימות בין הארוחות ולאכול פחמימות משביעות וזה כי יש נשים רבות שבגיל המעבר מפתחות עמידות לאינסולין וצריכות להגביל פחמימות.

יחד עם זאת אם את יודעת שזה בלתי אפשרי מבחינתך לוותר לגמרי על מצות אז אני ממליצה לך להחליט מראש מה המגבלה שלך ואיך את מסתדרת איתה. לא משאירה את זה פתוח להחלטה של הרגע. בנוסף, חשוב לא להפוך את המצה לסוג של קינוח: מצה עם שוקולד או ריבה כוללת כמות קלוריות גבוהה. שלבי את המצה במקום בו היא הכי משמעותית לך.

אל תגיעי למצבי רעב: במצב שאת מגיעה רעבה למצבים וארוחות מאתגרות היכולת שלך להיות מרוסנת באכילה קטנה. לכן כדאי להעדיף מזון משביע כלומר כזה שיש לו נפח גדול אבל עם מעט קלוריות כמו פירות וירקות וסלטים ומרקים .


כמו כן מומלץ לשלב חלבון בכל ארוחה כדי להגביר תחושת שובע ( לדוגמא גבינה (עד 5%) או ביצה קשה , מוצרי עוף / הודו/ דגים). בנוסף, הקפידי על שתייה רבה של מים. מים תורמים למלאות ומגבירים שובע. שובע מאפשר שיקול דעת ובחירה טובה יותר של האוכל.


הדבר הכי משמעותי להקטנת רעב הוא לתכנן את היום מבחינת אוכל כך שלא תגיעי לארוחות משמעותיות רעבה מדי. זה יאפשר לך להקטין כמויות ולהפעיל יותר שיקול דעת בבחירה.


פסח זו הזדמנות לאכול יותר ירקות פירות ומוצרי חלב: מזג האויר מתחיל להיות אביבי ואפשר להכין "מוזלי" הכולל יוגורט 1.5% שומן (לבן) ולחתוך לתוכו פרי. יש מעדני חלב מועשרי חלבון מצויינים וסבירים בקלוריות. מוצרי חלב כוללים חלבון איכותי וסידן ושניהם נחוצים לך בגיל המעבר.

את בחופש? קשה לשמור על סדר יום מאורגן ? הקפידי לאכול משהו קטן לפני שאת יוצאת מהבית. אם את בחופש ממליצה לך לפחות לתכנן בגדול איפה את אוכלת ולהתארגן בהתאם כדי לא להגיע רעבה מדי. הכי טוב לקחת פרי או יוגורט בתיק

למקרה שתהיי רעבה.


תנועה ותזוזה מאוד חשובים לך- צאי להליכה באזור המגורים או ליד הים או בטבע. גם הליכה באזור המגורים יכולה להיות מהנה ויעילה ועדיפה מכלום. אפשר לקבוע זמן איכות עם אחד הילדים להליכה או עם חברה או לנצל את זמן ההליכה כדי לשמוע פודקאסט שלא היה לך זמן לשמוע. תזוזה ופעילות גופנית חשובים מאוד בגיל המעבר כדי לשמור על מסת השריר וכדי להקטין גורמי סיכון עתידיים.

הלילה הזה בלבד - מאכלי החג צריכים להיות חלק מארוחת ליל הסדר והחג וזהו. אין סיבה שיופיעו להם בכל השבוע. ארוחת החג יכולה להיות ארוחה חופשית , לא יקרה כלום למשקל - הבטחה שלי. הבעיה מתחילה כשלוקחים הביתה אוכל לכל השבוע ואז אוכל שמן ועתיר קלוריות הופך להיות חלק מכל הארוחות הבאות. אם מארחים - חלקי את השאריות לכולם, אם מתארחים - אל תיקחי!!

הימנעי מטיגון - העדיפי לבשל / לאפות ולא לטגן. גם ללא פסח, טיגון משלש את כמות הקלוריות והמזון המטוגן מכיל הרבה שומן. גם ככה קשה יותר לרזות סביב גיל המעבר, מניעה קלה יותר מטיפול במשקל.

מה עושים בערב החג ?

אל תצומי מהבוקר כי בערב צפויה ארוחה גדולה- מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות וארוחה קטנה נוספת לפני ארוחת החג (הרי גם אצל החילונים הגמורים, עד שמגיעים לאוכל לוקח ה-ר-ב-ה זמן) על מנת להגיע לארוחה הבעייתית לא מורעבים.

בארוחת ליל הסדר : מדובר בארוחה מגוונת ועתירה, החליטו מראש על מה אתם מוכנים לוותר ועל מה לא. יותר קל להתכונן מראש.כשנמצאים מול שולחן עמוס הרבה יותר קשה לקבל החלטה.

הנה כמה רעיונות:

# התרחקי מהחרוסת ומהמצות -

חבל לדחוס כמה מאות קלוריות עוד לפני שהגיע האוכל השווה, לא?

רוצה לנשנש משהו ... כן ביצה קשה וכן חסה. מומלץ שיהיה גם סלט ירקות (מעט שמן, גם אם זית), ירקות חתוכים.

# עדיפות לחלבון : בשר / עוף / דגים / קטניות

תנו עדיפות למנות הבשר / עוף / דגים על פני אורז תפוחי אדמה.

קשה לוותר ? קצת מכל דבר.

# כן, אפשר קינוח -

אפשר לשלב וליהנות מקינוח , מנה אחת שלך לגמרי. אם יש כמה, צריך לבחור את זו שהכי אוהבים .

# הרבי בשתייה של מים או דיאט.

ממליצה לשתות מים / סודה / דיאט לאורך כל הארוחה , זה ממלא ולהגביל את כמות היין.

# אל תישקלי .

אני שומעת מלקוחות רבות שהן נשקלות כל יום , זה חסר טעם בכלל ובטח בשבוע של פסח, כי אתם עשויים לראות תנודות משמעותיות של נוזלים וזה לא משקף את המצב האמיתי. הישקלו לפני הפסח וחיזרו על זה שוב רק כמה ימים אחרי שחוזרים לשגרה.

שיהיה חג אביבי ושמח.

אשמח לעזור לך לרדת במשקל בהתאמה מדוייקת לסדר יומך ואוכל אהוב , בלי לסבול ובלי רעב.

אני בנייד 0502495252

הנה פרטים על תוכנית הליווי האישית שלי בקליניקה או בזום - כאן


bottom of page