top of page
טל פלג דיאטנית

מה יעיל יותר כדי לרזות - תזונה דל פחמימה או דלת שומן ?

השאלה מה יעיל יותר לירידה במשקל - תזונה דלת פחמימה או דלת שומן היא שאלה  ותיקה מאוד, ענתיקה, וינטאג'.  למען האמת, אין עליה אפילו תשובה חד משמעית, תכף אסביר מדוע.


לפני הכל, אני רוצה להדגיש עובדה בסיסית , פיזיקלית, מתמטית אפילו, שהיא הבסיס לכל ירידה במשקל והיא הוכחה מעל לכל ספק :  כדי שתהיה ירידה במשקל , באופן עקבי, נדרש מאזן אנרגיה (הנמדדת בקלוריות) שלילי ! 

כלומר – יש  להכניס פחות אנרגיה / קלוריות ממה שמוציאים ולאורך זמן . כלומר שבועות ברצף, כדי שתהיה ירידה ברקמת שומן.



אז נחזור לשאלה מה עדיף – דל שומן או דל פחמימה? אם אמרנו שהפרמטר המשמעותי הוא מאזן האנרגיה, הרי שדרך כל אחת מהן אפשר להגיע לכמות קלוריות שאפשר לרזות בה. אכן... מחקרים מראים שאף אחת מהדיאטות אינה טובה יותר מהשניה מבחינת ירידה במשקל בטווח הארוך.


תובנה נוספת שעולה ממחקרים היא שאיכות המזון (כלומר לא מעובד ולא מתועש וסוג הפחמימה וסוג השומן ) חשובים יותר מאשר היחס בין כמות פחמימה לשומן .


בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שמה שחשוב זה ההעדפה האישית  של כל אחד ואחת כדי שההצמדות לצורת אכילה מופחתת קלוריות תהיה טובה יותר.


 אז לפי מה תדעו מה עדיף לכם?

האם עדיף לך להפחית בפחמימה או להפחית בשומן ?

התשובה היא .... תלוי.


במה הדבר תלוי ?

1.    בתזונה הנוכחית שלכם עד כה. קיצוץ דרמטי מדי לא יצליח ולכן אם אתם רגילים  לאכול הרבה  פחמימות ביום או הרבה  שומן , יש  להתחשב בנתון הזה  כדי שתוכלו  מעמד לאורך זמן ואי אפשר פשוט להוריד בדרמטיות אלא בצורה מתונה.

2.    בהעדפות שלכם כשאתם בתהליך הרזיה תוך כדי חיים מלאים ועמוסים. אפשר להגיע לאכילה מופחתת קלוריות בכל מיני דרכים וצריך להתחשב במציאות ובחיים האמיתיים ,במה שאתם אוהבים לאכול ובמה שעומד לרשותכם ביום ממוצע עמוס בעבודה.  

3.    בספורט שאתם עושים.פחמימות הן דלק לשרירים ולמוח ואי אפשר באמת להסתדר לאורך זמן עם מעט מדי מהן. אם אתם עושים  ספורט לפי ההמלצות (כלומר לפחות 150 דקות בשבוע) יש  להתאים את כמות הפחמימה גם לה.

4.     במצב הבריאותי, לגיל ולגורמי סיכון קיימים. מה לעשות, מעל גיל מסוים יש יותר גורמי סיכון ופחות מדי יכולת לבנות מסת שריר. נשים מעל גיל 45 הן כבר סביב גיל מעבר, יש קפיצה ברמות כולסטרול ושומנים בדם, יש נשים שיש להן קפיצה בערכי סוכר. יש לקחת את כל אלו בחשבון.

5.    במה שאפשרי לדבוק בו לאורך זמן. כל צורת אכילה שהיא זמנית לא תאפשר שמירה על התוצאות לאורך זמן. גם זה נתון שיש לחשוב עליו.


6.    באמונות ובעמדות שלכם. מי שמחזיק אמונה שהוא לא יכול לרזות גרם אם יש פחמימות בתפריט יגלה כמה שנבואה שמגשימה את עצמה היא דבר ממשי .

 

בשורה תחתונה, אתם לא "חייבים" להוריד את כל הפחמימות או השומן, אפשר לרזות בדרכים רבות , איכות המזון וההתאמה האישית חשובה יותר.

מה אתם מעדיפים כשאתם בתהליך ירידה במשקל? להקטין פחמימות או שומנים?

 

 

Comments


bottom of page